Prospero har nu gjort uppdrag för en tredjedel av landets kommuner

Prospero arbetar med att stärka samhällsviktig verksamhet vilket i praktiken oftast innebär arbete inom kommuner. De senaste åren har antalet mindre kommuner som söker stöd markant ökat. Arbetssätt och digitala verktyg har gjort att uppdrag nu kan genomföras i huvudsak på distans vilket ökat effektivitet och minskat kostnaden att anlita erfarna rådgivare.

Frågeställningarna som är nya för landets kommuner berör införande av civilt försvar och krigsorganisation. Överlag har intresset för krisberedskap ökat inom politiken vilket introducerat utbildning och organisationsarbete där externt stöd efterfrågas. Vidare kommer räddningstjänster att erhålla ett utökat uppdrag vid höjd beredskap vilket skapat många frågeställningar. Generellt krävs ökad samverkan för att lösa det kommunala uppdraget effektivare vilket gjort att kommunalförbund eller andra samverkansformer nu i större utsträckning utreds. Socialstyrelsen beviljar nu pengar till landets samtliga kommuner för beredskapsplanering inom socialtjänst och kommunal sjukvård.

För att som rådgivare verka effektivt inom kommuner krävs förståelse och erfarenhet av den kommunala organisationen och dess arbetssätt. Rådgivare med erfarenhet från ledande positioner inom kommunala organisationer är en grundförutsättning för att lyckas i kortare uppdrag som sker på distans. Vidare är krav på innovationstakt hög i frågor som har fokus från politiken. Förmågan att kunna möta upp mot dessa krav har gjort av Prospero nu har genomfört uppdrag direkt eller indirekt via kommunalförbund för 1/3 av landets 290 kommuner. Nästa mål blir att stödja och stärka hälften av landets kommuner.

Vill ni vet mer, tveka inte att kontakta:

  • Åke Jacobsson, ake@prospero.se

  • Jan Wisén, jan.wisen@prospero.se

  • Rainar All, rainar.all@prospero.se

  • Kjell Mo, kjell.mo@prospero.se

  • VD Timo Pohjanvuori, timo@prospero.se

Bild: pixabay.com

Timo Pohjanvuori