Krisberedskap och civilt försvar, utbildning och praktisk orientering för kommunledning

Just nu genomför Prosperos rådgivare föredrag och utbildningar för kommuners politiska ledning samt tjänstemän för att inleda arbetet med att möta ökande utmaningar inom krisberedskap och det civila försvaret. Föredragen har särskilt fångat intresse då rådgivare med lång kommunal erfarenhet kan berätta om “hur det var” under kända kriser.

Kommuner och regioner ska under varje mandatperiod se till att det finns en god beredskap och organisation för kriser men även för höjd beredskap och krig. Detta regleras i Lag (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, 1 kap 8 § Utbildning och övning 8 §   Kommuner och regioner ska ansvara för att förtroendevalda och anställd personal får den utbildning och övning som behövs för att de ska kunna lösa sina uppgifter vid extraordinära händelser i fredstid. Lag (2019:925). Prospero har referensuppdrag samt kompetens att vägleda er i att analysera VAD som ska med också HUR ni ska göra. Detta genom stöd i RSA processen samt utbildning och övningar för att nå målet som anges i lagens 1 §: Bestämmelserna i denna lag syftar till att kommuner och regioner ska minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred. Kommuner och regioner ska därigenom också uppnå en grundläggande förmåga till civilt försvar. Lag (2019:925).

Intresserad av en informationsträff ca 30 minuter eller utbildningstillfälle 1 – 2 timmar för att få en effektiv start?  På nätet eller på plats!

Kontakta:

Maria Barklund