Nya uppdrag: Stärkt beredskap, socialtjänst och kommunal sjukvård

Prospero har erhållit två nya uppdrag att stödja två kommuner gällande stärkt beredskap av socialtjänst och kommunal sjukvård.

Socialstyrelsen har i uppdrag att betala ut statsbidrag till kommuner i syfte att ge förutsättningar för samtliga kommuner att analysera vilka behov som finns för att utveckla och stärka kommunernas planering och arbete med socialtjänstens och den kommunala hälso- och sjukvårdens civila försvar. Medel kan rekvireras av landets alla kommuner, senast 1 augusti 2023 samt plan redovisas för socialstyrelsen senast 1 januari 2024

Kommunernas analys bör ha sin utgångspunkt i de tre redovisningar som Socialstyrelsen och länsstyrelserna har lämnat gällande uppdraget om kartläggning av och stöd av socialtjänstens och den kommunala hälso- och sjukvårdens beredskap.

  • Stärkt beredskap inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst

  • Kartläggning av den kommunala hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens beredskap

  • Långsiktig plan för den kommunala hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens beredskap

Prospero som har en lång erfarenhet av beredskapsplanering kommer att avlasta och stödja berörd personal att genomföra planeringen under hösten 2023. Målet är självklart, staten ger nu medel till kommunerna för att höja den kommunala beredskapen både här och nu samt börja en långsiktig utveckling av det kommunala beredskapssystemet mot 2030. Vidare finns det stora samordningsvinster för kommunerna då Prospero stödjer flera kommuner under hösten 2023 med en liknande frågeställning.

Prospero har idag arbetat för en tredjedel av Sveriges 290 kommuner inom samhällssäkerhet.

Vill Ni veta mer kontakta:

  • Fredrik Geijer fredik.geijer@prospero.se

  • Åke Jacobsson ake@prospero.se

  • VD: Timo Pohjanvuori timo@prospero.se

Timo Pohjanvuori