Tack Almedalen 2023!

Prospero har haft några intensiva dagar i Almedalen och följt många intressanta föredrag inom totalförsvar och säkerhetspolitik som nu ligger högt på den politiska agendan. Några spaningar:

  • Tydligaste beskedet kom från ÖB Micael Bydén som betonade att det säkerhetspolitiska läget kommer att vara osäkert i Europa över en mycket lång tid oavsett vad som händer i Ukraina på kort sikt.

  • En genomgående diskussion var att näringslivet, civilsamhället samt frivilligorganisationer behöver engageras i större utsträckning för att bygga den civila beredskapen. ”Sätt igång och arbeta” var uppmaningen från politiken.

  • Hur kommunerna skall engageras inom civil beredskap fanns tyvärr inte tydligt på agendan eller i samtal.

  • Otydligast var Joakim Paasikivi som inte svarade på den direkta frågan hur många välpressade uniformer han äger (i en excellent bra dragning). “Uniformen representerar uppdraget som är större än jag själv” noterade Joakim.

  • Försvarsvilja och svenskt fightingface visades av alla, både publik som paneler. Våra svenska kärnvärden skall försvaras.

  • Oväntat möte var talmannen Andreas Norlén som demonstrerade den svenska öppenheten och våra kärnvärden genom att vimla i Visby.

Förutom att få örat mot rälsen så innebär även Almedalsveckan otaliga möten mellan nya och gamla vänner som färdas hit i viktiga uppdrag eller bara för att visa att engagemanget kvarstår.

Vi på Prospero vill tacka alla arrangörer, möten och tillresta sakkunniga. Vi ser alla redan fram emot ett 2024.

Timo Pohjanvuori