Handlingsprogram skydd mot olyckor 2022

Den 1 januari 2021 börjar den reviderade Lag om Skydd mot olyckor att gälla. En förändring är att det ska under nästa år upprättas ett Handlingsprogram för skydd mot olyckor enligt en ny struktur.

Förändringarna innebär bland annat en förtydligad styrning av kommunernas verksamhet, bl.a. genom en utökad föreskriftsrätt för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). MSB får genom förändringarna även utökade befogenheter att under vissa förutsättningar prioritera och fördela resurser. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer att utfärda föreskrifter om programmens innehåll och struktur. Det pågår ett arbete inom MSB att upprätta föreskrifter.

Dessa föreskrifter planeras vara klar i mars-april. Det innebär att det är väldigt kort om tid att upprätta handlingsprogrammet. Prospero Management erbjuder stöd i upprätta Handlingsprogram skydd mot olyckor. Reglerna innebär att kommunerna behöver anta nya handlingsprogram senast 1 januari 2022.

Prosperos arbete skapar förutsättningar för ett tryggt och hållbart samhälle som tål påfrestningar och en verklig samverkan över samhällsgränserna genom att vi stärker förmågan genom flexibla och anpassade stöd till regionala och lokala aktörer med analyser och planer, utbildning och övning.

Våra kunder finns från statliga myndigheter till landsting, regioner och kommuner.

Kontakta gärna våra konsulter inom området , HANDLINGSPROGRAM SKYDD MOT OLYCKOR samt https://www.msb.se/sv/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/raddningstjanst-och-raddningsinsatser/forandringar-i-lagen-om-skydd-mot-olyckor-lsony-sida/

Lars-Göran Uddholm, Senior Consultant
+46(0)705 67 56 50
lars-goran.uddholm@prospero.se

Vendela Bodén Senior Consultant
+46(0)722 07 99 27 
vendela.boden@prospero.se

Åke Jacobsson Partner/Senior Consultant
+46(0)705 51 13 33 
ake@prospero.se

Rainar All Senior Consultant
+46(0)706 99 51 55
rainar.all@prospero.se

LSO.jpg