Civila försvaret måste byggas från lokal nivå

Kriget i Ukraina och det spändare världsläget undgår ingen. Inte heller Sveriges kommuner. När det civila försvaret nu måste byggas upp på nytt står kommunens ansvar i fokus.

Efter årtionden av nedprioritering och nedmontering har Sverige de senaste sju åren arbetat medvetet för att stärka landets totalförsvar. Det nuvarande världsläget ger ny angelägenhet åt arbetet. Regeringen har därför avsatt 800 miljoner kronor till civila försvarets återuppbyggnad.

Fokus ligger på stärkt krisberedskap i fred. Men 2022 behöver Sverige förbereda sig på att kunna hantera både ett hybridkrig och ett traditionellt väpnat angrepp. Jan Wisén arbetar för Prospero och har mångårig erfarenhet av räddningstjänst och krisberedskap i ledande befattningar inom MSB och Räddningstjänsten. Och Jan vet vad de nya förutsättningarna innebär för kommunerna:

-          Den svenska krisberedskapen utgår från ett geografiskt områdesansvar. För kommunen innebär det ett ansvar att vid en kris samordna all verksamhet inom kommunens gränser, både den offentliga och den privata, säger Jan.

Sveriges kommuner har de senaste åren fått skarp träning i krissamordning. Erfarenheterna från covid-19-pandemin kommer enligt Jan bli värdefulla framåt. Men en pandemi är inte detsamma som att ta ansvar för ett civilt försvar.

-          Tyvärr tror jag att många kommuner inte fullt inser hur tydlig och viktig roll de har vid en höjd beredskap och en eskalerande konflikt, säger Jan.

Det finns en tydlig förväntan på kommunerna att både bygga upp sina förmågor inom det civila försvaret och kunna hantera konsekvenserna av en höjd beredskap.

-          Att omsätta erfarenheterna från pandemin, stärka sin krisberedskap och samtidigt planera, öva och utbilda sig i civilt försvar blir en utmaning för Sveriges kommuner, säger Jan. Kommunens förmågor har testats många gånger i kris, och det finns en god grund att utgå från när det gäller förmågan att hantera flyktingströmmar, strömavbrott, vattenföroreningar och IT-incidenter. Parallellt med den fredstida krisberedskapen förväntas man nu bygga upp det civila försvaret, och avsätta ytterligare resurser för planering, övning och utbildning. Ska kommunerna lyckas med det tror jag de kommer behöva gott stöd i genomförandet.

Kontakta Jan och våra andra experter inom området på mailadressen trygghetochsakerhet@prospero.se om du har frågor i ämnet eller behov av stöd.