Satsning på totalförsvaret innebär en hög arbetsbelastning för kommuner och regioner

Vi ser nu en svensk satsning på totalförsvaret som kommer att medföra en hög arbetsbelastning för kommuner och regioner. Försvarsutskottet är överens om att tillskjuta 800 miljoner i år för det civila försvaret och enligt generaldirektören på MSB kommer dessa medel i huvudsak gå till kommuner och regioner. Det innebär att förutom det befintliga kommunala ansvaret tillkommer troligen nya uppdrag kopplande till de 800 miljonerna för att bygga upp det civila försvaret och vår motståndskraft.

Enligt SVT är det 65 av 290 kommuner som krigsplacerat sin personal, och i dagsläget läggs resurser på att hantera det pågående flyktingscenariot som kan resultera i fler flyktingar än 2015 samtidigt som kommunerna knappt är klara med pandemin. Förutom cyberattacker som kan bli mycket besvärliga för kommunerna behövs även förmåga att skydda och undsätta befolkningen i områden som medvetet utsätts för omfattande fysisk påverkan. Detta ställer höga krav på kommunernas krisberedskap och genomförandeförmåga!

För att klara denna belastning kommer många kommuner att behöva konsultstöd för att hinna med, men vår motståndsförmåga stärks inte av konsultrapporter utan av egen ökad förmåga. Därför är det väsentligt att valet av stöd resulterar i att kompetensen byggs upp och stannar lokalt inom kommunen.

Inom Prospero har vi lång erfarenhet från civilförsvar, kommunal räddningstjänst och kommunal krisledning vilka är grundbultar i det nya civila försvaret.

Vi har kompetens inom kommunal ledning och styrning och är vana vid att process- och projektleda utvecklingsprojekt, och månar om att stärka kommunen och bygga upp kompetens lokalt. Om du har funderingar över vad ni skulle behöva stärka upp inom er kommun, eller önskar behov av hjälp, är du välkommen att höra av dig till oss!