Kommunal beredskap in i en ny fas

Prospero har under hösten genomfört och inom kort avslutat flera uppdrag inom civilt försvar och beredskapsplanering gällande Socialtjänst och kommunal sjukvård över hela landet.

Intresset inom kommunerna har varit högt och lärdomarna är många.

  • Först och främst har Socialstyrelsens bidrag under hösten varit avgörande för att kommunerna skall kunna ta stöd i planering och genomförande. Kommunerna är idag pressade ekonomiskt och resursmässigt och har svårt att på egen hand initiera den säkerhetsomställning som behöver ske.

  • Även ifall bidraget varit riktat mot socialtjänsten så har Prospero involverat hela kommunledningen i arbetet som då erhållit en orientering av det nya säkerhetsläget och de krav som nu ställs. God beredskap inom civilt försvar och allmän krismedvetenhet börjar bäst från ledningen och mynnar ut i konkreta planer för hela verksamheten.

  • Lärande i kommunerna har skett snabbt genom det stöd Prospero förmedlat. Framgångsfaktorer för Prosperos konsulter har varit en djup detaljerad kännedom om kommunal ledning och styrning i kombination med krisledning och civilt försvar samt insikter om säkerhetsläget. Sverige har tidigare haft en mycket god beredskap som avvecklats. Dock verkar insikterna leva kvar i både organisationssätt och medarbetare vilket underlättat arbetet och dess förankring.

När nu den övergripande planen mot 2030 har dokumenterats fortsätter arbetet på flera fronter. De flesta kommuner har nu börjat arbeta med kontinuitetsplanering för prioriterade verksamheter. Socialstyrelsen har även annonserat vidare bidrag för det fortsatta arbetet där Prospero kommer att medverka. Att MSB och SKR alldeles nyligen tagit fram nya överenskommelser för kommuner och regioner för att utveckla krisberedskapen och det civila försvaret som gäller för perioden 2024-2026 understryker behovet av att snabbt och effektivt bygga upp det civila försvarets förmågor. Målet är att hela Sverige skall få ett bra civilt försvar samt bättre krisberedskap.

Vill Ni veta mer kontakta:

Prospero har idag arbetat för en tredjedel av Sveriges 290 kommuner inom samhällssäkerhet.

Bild: angel santos, pixbay.com

Timo Pohjanvuori